Een nieuwe manier van leren en samenwerken

It’s not the strongest species, nor the smartest species that survives. - It’s the ones that are most responsive to change. (Darwin)

We don't stop playing because we grow old - we grow old because we stop playing

Tegenwoordig zie je overal in de managementliteratuur opduiken hoeveel verandering er wel niet is. Snel opeenvolgende gebeurtenissen, veel projecten tegelijkertijd, veeleisende klanten, snel veranderende werkvelden. In de militaire wereld kennen ze dit allang: No battleplan survives contact with the enemy en heeft men het over VUCA situaties: Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous.

Kwadranten.png

Universiteiten vergaderen met als onderwerp de banen van de toekomst; eigenlijk weten ze niet goed waarvoor zij een groot deel van hun studenten precies moeten opleiden. Zes van de tien basisschoolleeringen gaan later een beroep uitoefenen dat nu nog niet eens bestaat! Bedrijven als ASML steken miljoenen investeringsgeld in nieuwe machines, waarvan zij hopen dat deze over 10 jaar ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Rijkswaterstaat geeft aan dat als zij van tevoren alles zouden plannen, er nooit een brug of snelweg gebouwd zou kunnen worden.

Er zijn een aantal paradigma's veranderd die iedereen herkent.

Transformatie.png
Strategisch plannen.png

Het lijkt tijd te zijn voor een nieuwe set vaardigheden en andere mindset! Een toolbox die we kunnen gebruiken om deze nieuwe uitdagingen aan te kunnen. De andere kant van plannen, diep nadenken, analyseren en kritisch zijn, tot voor kort ondergewaardeerd en verwaarloosd: de improvisatievaardigheden.

Improvisatie?

Samenwerken in de 21e eeuw. Positief en energiek samenwerken. In het moment zijn, op je intuitie durven vertrouwen en vol overtuiging dóen. En daar plezier in hebben. Een mindset en vaardigheden die we terugvinden bij improvisatieacteurs. Deze acteurs creeren op basis van publiekssuggesties ter plekke (!) een avondvullende voorstelling.

Hoe paradoxaal ook, improvisatieacteurs bereiden zich niet of nauwelijks voor op een voorstelling. Zij leren geen tekst uit hun hoofd, oefenen geen mis-en-scene en doen niet aan uitgebreide karakterinleving vooraf. In plaats daarvan trainen zij hun improvisatievaardigheden: zeer intensief luisteren, een per definitie apprecierende houding ten opzichte van alles wat hen aangeboden wordt, een bereidheid om overal in mee te gaan, een zekerheid dat zij zich uit elke situatie kunnen redden en hun verbeeldingskracht.

Training?

Op 20 en 21 november 2018 organiseren we de tweedaagse training Improvisatie in de Werkpraktijk. Ontdek:

... hoe je beter kunt schakelen met je groepen en team

... hoe je meer plezier, authenticiteit en spontaniteit in je bijeenkomsten kunt krijgen

... hoe je zelf meer energie en plezier in trainen en in je bijeenkomsten krijgt

... waarom Toegepaste Improvisatie DE nieuwe trainingmethodiek is en al wordt gebruikt bij de grote trainingbureaus in NL en de helft van de MBA scholen wereldwijd

Doe je mee? Meer info over de training en inschrijven via raymond@f-act.com