Toegepaste improvisatie

 
De trainingen van F-Act bestaan uit een combinatie van gedegen academische achtergrondkennis, praktijkervaring én toegepaste improvisatie. Met name de toevoeging van improvisatie maakt de trainingen van F-Act uniek, effectief en leuk! 


Wat is toegepaste improvisatie?

Toegepaste improvisatie is een bewezen methodologie waarbij de mindset en samenwerkingsvaardigheden uit het improvisatietheater worden toegepast buiten het theater, zoals bedrijven, academische instituten en organisaties. Deze aanpak bevordert weerbaarheid, flexibiliteit en spontaniteit van organisaties. Door middel van een theoretisch kader, oefeningen en een heldere koppeling naar de werkpraktijk worden deelnemers in staat gesteld creatief in te spelen op veranderende omstandigheden en samenwerking naar een hoger niveau te tillen.

Met een oorsprong in de jaren ’50 worden improvisatieoefeningen en -methodieken inmiddels wereldwijd toegepast, o.a. bij uiteenlopende Fortune 500 organisaties als Google, diverse ministeries en het Rode Kruis. Improvisatie wordt al actief getraind in de helft van de top MBA-scholen in de wereld.

De trainers van F-Act hebben jarenlange ervaring in het brengen van de unieke improvisatievaardigheden en -mindset naar het bedrijfsleven.


Positief effect op de organisatie

Improvisatiespel heeft een positief effect op het gedrag van medewerkers, en daardoor op de organisatie. Om goed te kunnen improviseren moet je namelijk: 

- samenwerken en flexibel zijn
- goed kunnen omgaan met verandering
- verantwoordelijkheid durven te nemen
- jezelf laten zien
- loslaten en vertrouwen hebben
- gebruik maken van elkaars sterke punten
- in verbinding blijven met elkaar
- doelgericht kunnen werken vanuit het hier en nu
- focussen op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden
- houden en behouden van een positief-constructieve houding

Vrijwel iedereen die zich bekwaamt in improvisatievaardigheden, neemt daarvan ook iets mee in zijn dagelijks leven. Tijdens trainingen oefenen de deelnemers met de positieve houding. Daardoor ervaren ze zelf wat de voordelen zijn als je flexibel bent, gericht bent op verbinding, zoekt naar het gezamenlijk belang en je niet uit het veld laat slaan als er iets onverwachts gebeurt.


PLAY! model

Onze trainers werken met het PLAY! model (van Driel, 2013). Dit model geeft de verschillende kernvaardigheden weer bij het improviseren:

  • Presence: wees in het moment, met je hoofd erbij en in contact met wat er om je heen (collega's, cliënten, je markt) gebeurt

  • Leap into it: neem een pro-actieve houding aan en spring in het diepe indien nodig. Fouten mogen maken van jezelf en je organisatie is nodig om effectief te leren en te ontwikkelen

  • Adaptiveness: sta open voor veranderingen en beweeg mee

  • Yes, and ...: sta open voor initiatieven van anderen en bouw op elkaar voort!

  • ! Impact! : gebruik stevigheid en passie, zet je impulsen duidelijk neer en schakel in leiden en volgen


Resultaten

De effectiviteit van het regelmatig beoefenen van improvisatie heeft zichzelf inmiddels bewezen. Mensen werken effectiever samen en hebben meer plezier in hun werk! Lees ook de ervaringsverhalen van onze klanten.